Рецепти пасочок  від старост Торчинської  громади

Дата: 28.04.2021 09:38
Кількість переглядів: 2292

Фото без опису

Великдень – це найрадісніше свято весни. До нього українці дуже старанно готуються. І саме Великдень символізує звичаї та традиції.

Безумовно, обов’язковим атрибутом на кожному великодньому столі є паска. Напередодні свята, ми вирішили дізнатися фірмові рецепти паски від вправних господинь – старост нашої громади, а також поцікавитися як проходить підготовка та які традиції святкування Великодня у їхніх родинах.


Фото без опису

Світлана Федонюк, староста сіл Воютин, Гать, Тертки, Чорний Ліс, Скірче, Жуковець.

Випікання великодньої паски - процес таємничий і навіть сакральний. Адже чимало волинських господинь перед початком замішування тіста моляться, а, відправляючи пасочки у піч, хрестять їх.
"У рецепті нічого особливого немає, переважно все додаю, як вимагає здобне тісто, а замішую, відчуваючи під руками. Перед тим, як приступити місити тісто, обов'язково треба прочитати молитву та попросити благословіння!" - розповіла Світлана Никифорівна.
"Роблю опару розводячи дріжджі (200г), 4 столові ложки борошна, дрібка солі, 2 столову ложку цукру розвожу теплим молоком (1л) і ставлю в тепле місце на 30 хв, щоб підійшло. Тісто: просіваю муку додаю 15 яєць, з них половина - з жовтками, збиваю з цукром (800 г). Окремо розтоплюю масло - 250г. Додаю 0,5 л.сметани та 30 г горілки. Натираю цедру лимона, ванілін. Починаю всі інгредієнти змішувати і розвожу теплим кип'яченим молоком і додаю опару", - сказала пані Світлана. Пістя того, як 1-1.5 год тісто підійде ще раз перемішую, додаючи родзинки та цукати. Длі виробляю пасочки у форми та випікаю в печі близько години.


Фото без опису

Тетяна Торлупа, староста сіл Веселе, Верхи.

- Приготування до Великодня для мене – це не лише піст, прибирання та приготування святкових страв. Вважаю, що окрім тілесного посту обов’язково має бути піст духовний. На жаль, іноді «кулінарний» аспект Великодня дещо витісняє аспект християнський, і за передсвятковими приготуваннями й прибираннями люди трохи забувають про духовний сенс  свята. Тому готуючись до Великодня, обов’язково слід пам’ятати про такі речі як молитва, душевний спокій, стриманість, хороші вчинки і благі помисли.
«Рецепт паски в нашій сім’ї дійсно фірмовий, родинний. Саме так випікала паску ще моя прабабуся, бабуся, а зараз печу я», - зазначила Тетяна Євгеніївна.

Інгрідієнти: 

Молоко – 2л,  20 яєць (10 цілих і 10 жовтків),  250 г маргарину, 100 г масла, 1 л цукру, 2 п.дріжджів, родзинки, ванільний цукор.

Приготування: Збиваємо яйця та жовтки з цукром. Готуємо розчину – змішуємо молоко, дріжджі та муку. Згодом до цієї маси додаємо збиті яйця і розмішуємо. Додаємо  масло, маргарин, родзинки. Обов’язкова умова, щоб паска вдалась гарною та смачною – гарний настрій, світлі думки і звичайно, молитва господині. Коли паска спечеться і охолоне, зверху оздоблюємо м’яким кремом та різними кольоровими прикрасами.


Фото без опису

Галина Кучер – староста сіл Буяни, Усичі, Усичівські Будки.

До Великодня готуюся заздалегідь, адже це одне з найбільших християнських свят. Безумовно, найважливіше у Великодні – його духовне значення… Щодо решти приготувань – особливу увагу в нашій сім’ї приділяють процесу випікання паски. Робимо це завжди у «чистий» четвер. Особисто для мене випікання паски – це сакральне дійство, яке варто починати тільки зі світлими думками і легким серцем.

Інгрідієнти: 20 яєць (із них 10 жовтків і 10 цілих), 700 г молока, 6 склянок цукру, 200 г дріжджів, 200 г масла, 100 г сметани, 1 склянка олії, 50 г горілки, дрібка солі, родзинки.

Приготування: готуємо розчину – збиваємо яйця, додаючи дрібку солі та цукор. Молоко доводимо до кипіння і змішуємо разом із білками та жовтками. Поступово до маси додаємо попередньо підготовлене та просіяне борошно, а також дріжджі. Залишаємо розчину «підростати» у теплому місці щонайменше на 1 годину. Готуємо тісто – в розчину додаємо сметану, розтоплене на водяній бані вершкове масло, теплу соняшникову олію і горілку (після додавання кожного інгредієнта тісто ретельно вимішуємо). Потім в отримане тісто поступово засипаємо борошно. Ретельно вимішуємо масу впродовж години, доки не вийде ніжне тісто, яке з легкістю буде відставати від рук та посуду. Опісля додаємо родзинки, які перед цим пропарюємо, обсушуємо і обвалюємо в борошні, щоб рівномірно розподілити в тісті. Накриваємо тісто і залишаємо в теплі ще на декілька годин. Готуємо форми – змащуємо жиром та посипаємо борошном, заповнюємо на 1/3 тістом, тоді чекаємо допоки тісто не заповнять усю форму та випікаємо. Готові пасочки прикрашаємо.


А ось наші старости чоловіки розповідають, що їхнім обов»язком є забезпечити своїх господинь усім необхідним для випікання паски та добре напалити піч. Але головне правило у цей день – не заважати!


Анатолій Мельничук, староста сіл Смолигів, Сарнівка, Дубичанське, Хорохорин, Михайлівка, Барвінок; Іван Шендюх, староста сіл Садів, Кошів, Білосток, Горзвин; Віктор Петрук, староста сіл Городині, Романів зичуть кожній родині Божого благословіння, здоров’я, миру, злагоди, наснаги для добрих та корисних справ на добробут і процвітання. Нехай радісні Пасхальні дні покладуть благодатні початки нових перемог та звершень на Вашому життєвому шляху. Христос Воскрес!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь